-= Радіо-форум =-
Радіо-форум: на хвилі Прикарпатського порталу

Перейти на сайт
Допомога
Пошук
Список учасників
Групи
Профіль
Зареєструватись
Приватні повідомлення
Вхід




-= Радіо-форум =- » Про радіо
Перша українська радіостанція розпочала мовлення...
Перейти до:  
Нова тема Відповісти
Pak_west


Повідомлень: 35
З нами з: 30.10.06
Повідомлення Написане: вівторок жовтня 31, 2006 4:51 pm     Тема повідомлення: Перша українська радіостанція розпочала мовлення...
  Відповісти цитуючи      
Перша українська радіостанція розпочала мовлення...

Перша українська радіостанція розпочала мовлення 16-го листопада 1924-го року у Харкові, що тоді був столицею Української РСР. Згодом радіомовні станції відкрилися й в інших куточках України. Розуміючи силу радіо як потужної пропагандистської машини, радянський уряд вкладав кошти в радіофікацію країни та популяризацію нового на той час засобу масової інформації серед населення. Звичайно, всі радіостанції, що були тоді створені, перебували у власності держави і обслуговували потреби правлячого в Радянському Союзі комуністичного режиму.
Перша ж недержавна радіостанція на території сучасної України розпочала мовлення у 30-х роках зі Львова, що тоді перебував у складі Польщі. Станція мала назву "Lwówska Fala".
З набуттям Україною незалежності у 1991-ому році розпочався й новий період в історії українського радіомовлення, що на той час вже велося в діапазонах довгих, середніх, коротких та ультра-коротких хвиль, а також на мережі проводового мовлення. Було реорганізовано систему державного радіомовлення, яке відтоді здійснюється по трьох каналах внутрішньодержавного мовлення, а також має Всесвітню службу, а крім того врешті почали з'являтися українські недержавні радіостанції, які досить швидко завоювали перші місця в рейтинґах популярності. Особливо цьому сприяло відкриття в Україні верхньої частини УКХ-діапазону (FM), адже більшість передавачів, які випускаються у світі, розраховані на прийом станцій саме у цій смузі частот.
Наразі українське радіомовлення складається вже не лише з ефірних та проводових станцій. Активно використовуються супутникові канали зв'язку, які зробили можливим створення великих мережевих радіокомпаній, з'явилися інтернет-радіостанції. Йде також процес "розподілу праці": окрім станцій, що ведуть власне мовлення, з'явилися в Україні також синдикейшн-компанії, які спеціалізуються на виробництві програм для радіомовних станцій.
Однак, і про коріння ніхто не забуває: щороку 16-го листопада Україна святкує День працівників радіо, телебачення та зв'язку. Не забуто й радіостанцію "Lwówska Fala" - її ім'ям (але вже українською мовою) названо одну з сучасних львівських радіокомпаній - радіо "Львівська хвиля".

http://www.proradio.org.ua/
Відіслати приватне повідомлення Переглянути профіль користувача

Настройки та права доступу


Показувати:

Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі
.
Сторінка 1 з 1 .:. Нова тема Відповісти
Powered by PHPbb © 2005-2006 phpbb Group.
© 2006-2010 Радіо в Україні. При використанні матеріалів гіперпосилання на uaradio.srv.if.ua обовязкове.